Tidigare utställningar

"I benkrossens ljus"


28/9-20/10 2024


Utställningen ”I benkrossens ljus” belyser det immateriella, platsspecifika kulturarvet i Algutsboda, en plats mitt i det småländska Glasriket. Hur har man bedrivit jordbruk, förädlat och försörjt sig på platsen i gamla tider? Hur har platsens jordbrukspraktiker sett ut? Vad har det funnits för odlingspraktiker? Och hur kan man använda den historiska, ibland bortglömda, kunskapen om detta immateriella kulturarv i nutid?


Som en hyllning till det arbete och de berättelser som både historiskt och i nutid för kunskapen om hembygdsföreningarnas historiska jordbruksföremål vidare, presenterar konstnären Anna-Linda Gabriel, verksam i Emmaboda, en serie fotodioraman med ljusglasinstallationer från Algutsboda hembygdsförenings lantbruksmuseum. Det opalvita glaset har framtagits genom att bland annat förädla gamla älgben, samlade i skogarna i närområdet. De har krossats till mjöl som vidare ingått som ingrediens i glasframställningen. Precis på samma sätt som man har gjort under en lång tid i trakten då benmjöl har använts för glasframställning och jordmånsförbättring av den magra marken.


Fotografering är gjord i samarbete med Stephanie Verstift från Vildmark Studio.


Utställningen ingår i konstprojektet ”I Benkrossens Ljus”, initierat och genomfört av Anna-Linda Gabriel i samverkan med Konstfrämjandet Småland, The Glass Factory, Emmaboda kommun, Hemslöjden i Kalmar Län, Algutsboda hembygdsförening, Eriksmåla Åfors Hembageri, Sylvester Schlegel.

Generationsöverskridande möten, hållbarhet, slöjdpraktiker, matkultur, musik, gemenskap och regenerativt kulturarv har varit viktiga fokusområden för projektet.


Artist Statement:

”För mig själv som också är småskalig månskensbonde i Emmaboda är kunskapen om hembygdsföreningarnas historiska föremåls funktion en samtida kunskapsbank. Något som rotar mig till platsen och som också ger ledtrådar om hur jag med enkla medel kan lösa det som i modern tid skulle kräva kapital, el och transporter.”


Anna-Linda Gabriel

Foto: Stephanie Verstift

“Vad vi har skapat här”


29/6-22/9 2024



I slutet av oktober 2023 packar jag ihop allt jag har och äger i kartonger för att flytta halvvägs över landet, från Stockholm tillbaka till Kalmar där jag vuxit upp, och där jag inte bott sedan jag var 19. Staden jag en gång trodde att jag aldrig skulle bo i igen blir mitt hem på nytt. “Vad vi har skapat här” blir en dokumentation av gamla och nya minnen, en samling ögonblicksbilder från flytten. Allt som jag känner så starkt men har svårt att sätta ord på. Att komma tillbaka som en annan person än jag var när jag lämnade, att komma tillbaka utan att backa, att bryta upp och bygga upp på nytt. Och så magin. Den handlar om att få tillbaka vardagsmagin igen.


Stella Westergren



1
3
2
Kopia av Untitled_Artwork(1)
Kopia av Untitled_Artwork 6 (1)(1)
Kopia av Untitled_Artwork(3)
Kopia av Untitled_Artwork(8)
Kopia av Untitled_Artwork(9)
Kopia av Untitled_Artwork(5)
Kopia av Untitled_Artwork(13)
Kopia av Untitled_Artwork(10)

Emmabodaminnet

30/3-16/6 2024



Den första platsen som vi vill berätta om är Emmaboda. Samhället är känt som järnvägsknut och ligger mitt i "trestadsregionen" mellan Växjö, Kalmar och Karlskrona. Här finns de stora industriföretagen Xylem och Emmaboda Glas med många nationella och internationella kunder. Emmaboda har alltid dragit till sig kreativa människor och konstnärer och har sedan länge varit berömd för sin internationella musikfestival. En av samhällets viktigaste mötesplatser är Hotell Amigo som på 1960-talet byggdes om till en spansk bodega med inslag av amerikanskt neon. Här är det många som har ätit, bråkat, dansat och blivit kära.


I utställningen ”Emmabodaminnet” visar Björn Olsson och Moa Hedlund sina minnen och berättelser i foto och teckning från Emmaboda från 1970-talet fram till idag. Hur har det varit att växa upp i samhället på 80-talet? Vad är det man kommer ihåg? Den första kyssen, träskorna man alltid hade på sig, smaken av hembränt, den lilla tågstationen som var samhällets knytpunkt?

I samarbete med

Lysande, Emmaboda!

30/3-9/6 2024



Emmaboda har länge varit känt för att vara ett av Sveriges samhällen som tidigast hade flest neonskyltar i hela Sverige.

Björn Olsson visar foton från platser i Emmaboda där neonet har spelat en viktig roll samt tolkningar av de platserna idag.

150 år och framåt?

16/6 2024


Kl 13.00 Invigning

Kl 14.00 Historikern Per Melin berättar om fotograf Ola Terje med bilder ur boken Emmaboda i våra hjärtan, 1973


Under 2024 firar Emmaboda sitt 150-års jubileum som stationssamhälle. I samband med det visar Magic Photo en medskapande-utställning med människornas minnen, berättelser, foton och teckningar om Emmaboda som har samlats in.